100-jarig jubileum van het Adema-orgel

In 2014 bestond het Frans-romantische Adema-orgel in de St.-Agathakerk in Lisse precies honderd jaar. De Stichting Vrienden van het Adema-orgel organiseerde op zaterdag 4 oktober 2014 een groots en feestelijk jubileumconcert in de St.-Agathakerk om dit heugelijke feit te vieren!

Het programma was samengesteld rondom laat-romantische Franse muziek. Met name de componist Maurice Duruflé (1906-1986) stond centraal. De orgelsolist van deze avond was de titulair van het jarige orgel, Johan Akerboom. Hij bracht, naast muziek van Maurice Duruflé, ook werken van Jean Langlais (1907-1991) ten gehore. Daarnaast speelde hij enkele kleine composities van Ernest Gervais (1911-1993), de voormalige organist van het Adema-orgel die veel heeft betekend voor zijn instrument.

Het hoogtepunt van het programma was de Missa Cum Jubilo van Maurice Duruflé, uitgevoerd door een projectkoor o.l.v. Fabian Haggenburg, dirigent van de St.-Agathakerk. Daarnaast heeft het Leidse kamerkoor Capella Vocale o.l.v. Monique Schendelaar motetten gezongen van Duruflé en de Litouwse componist Vytautas Miškinis (1954-). Laatstgenoemde heeft deze motetten opgedragen aan de nagedachtenis van Duruflé. Het was een memorabel jubileumconcert!

 

Fotografie: Frank Mélotte.