Johan Akerboom

Johan_Akerboom_2013-11-13_3409Johan Akerboom studeerde orgel, piano, koordirectie en schoolmuziek aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Albert de Klerk, zijn hoofdvakdocent orgel, adviseerde in 1978 het kerkbestuur van de St.-Agathakerk in Lisse om hem aan te stellen als titulair organist van het Frans-romantische Adema-orgel. Zo gebeurde het dat Akerboom als achttienjarige de organist Ernest Gervais opvolgde.

Gervais en De Klerk hadden een zeer collegiale verhouding en verzorgden beiden regelmatig concerten op het Adema-orgel. Ook Akerboom heeft reeds vanaf zijn beginjaren als titulair organist vele orgelconcerten gegeven en trad daarnaast op als begeleider van diverse koren. Als koordirigent verkreeg hij een ruime ervaring in het geven van concerten in zowel kleine als grote bezetting.

Jaarlijks voert Akerboom met de Alkmaarse Oratoriumverening de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit in de Grote Kerk van Alkmaar. Ook vele andere monumentale werken voor koor, solisten en orkest werden onder zijn leiding uitgevoerd – het Requiem van Giuseppe Verdi, The Dream of Gerontius van Edward Elgar, Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms, Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams en Psalmus Hungaricus van Zoltán Kodály. Met onder andere het Zaans Kamerkoor heeft hij veel a-capellarepertoire uit diverse stijlperioden ten gehore gebracht.

Naast zijn uitvoeringspraktijk als organist en dirigent heeft Akerboom gedurende vele jaren lesgegeven aan verschillende instellingen voor kunst en cultuur, waar hij ook organisatorische en beleidsmatige functies bekleedde. De laatste jaren werkt hij als manager onderwijs bij de Muziekschool Amsterdam. Sinds 2003 is hij directeur van de Muziekschool Amsterdam Noord.

Met veel plezier bespeelt Akerboom nog wekelijks tijdens de mis het Adema-orgel in de St.-Agathakerk in Lisse, temeer omdat na de laatste restauratie in 2011 het klankbeeld van het orgel nog fraaier en homogener is geworden. Het instrument en de mooie akoestiek blijven voor hem een bron van inspiratie om in de St.-Agathakerk te musiceren.