Anton Doornhein speelt Boëly

De organist Anton Doornhein heeft twintig jaar geleden, in november 1995, een cd opgenomen op het Adema-orgel van de St.-Agathakerk te Lisse. Op deze cd staan werken van o.a. Boëly, Franck en Dupré. Het eerste nummer, de Fantaisie et Fugue en si bémol majeur op. 18 nr. 6 van Alexandre Pierre François Boëly, kunt u nu beluisteren op onze YouTube-pagina! Let wel: het betreft hier een opname van vóór de restauratie – de orgelklank is niet geheel conform de huidige situatie.

Alexandre Boëly (1785 -1858) behoorde tot de grootste Franse musici van zijn tijd. Hij was niet alleen een vermaard en eigenzinnig componist, maar ook een virtuoos organist. In die hoedanigheid was hij verbonden aan de Saint-Germain l’Auxerrois te Parijs.

In de Fantaisie et Fugue en si bémol majeur is, zoals in vele andere werken van Boëly, duidelijk te horen dat hij is beïnvloed door klassieke meesters als Johann Sebastian Bach en François Couperin. Het stuk kent een driedeling in een A-B-A-vorm. De fantasie (A), die zicht kenmerkt door een stromende beweging van gebroken akkoorden, wordt gevolgd door een zeer klassiek-geïnspireerde fuga (B) in mineur. Deze mondt uit in een climactische terugkeer van de fantasie (A).