Concert door Jaco van Leeuwen op Adema-orgel

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel te Lisse organiseert op zaterdag 14 april het eerste orgelconcert van het nieuwe seizoen in de Sint-Agathakerk in Lisse. Aanvang 20.15 uur. Het monumentale Adema-orgel in deze kerk zal dan bespeeld worden door Jaco van Leeuwen, cantor-organist van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen. 

Jaco van Leeuwen heeft voor deze avond een evenwichtig en origineel programma samengesteld. Het concert wordt geopend met drie fuga’s van Robert Schumann, die alle gebouwd zijn op het thema BACH. Na dit eerbetoon aan de grote Johann Sebastian Bach vervolgt Van Leeuwen zijn programma met Cortège et Litanie van de Franse componist Marcel Dupré. In het hart van het programma staat de Suite Médievale van de eveneens uit Frankrijk afkomstige Jean Langlais. Om luisteraars tegemoet te komen voor wie het Franse werk uit de twintigste eeuw wat ‘zwaar’ is, omlijst Van Leeuwen deze muziek met goed in het gehoor liggende composities uit Engeland. Van John Ireland klinkt het Menuetto-Impromptu en Percy Whitlock is vertegenwoordigd met onder andere een feestelijke Fanfare en een virtuoos Divertimento. Als slotstuk van de avond staat deel 5 uit ‘Vallée des danses’ van de hedendaagse Nederlandse componist Ad Wammes op het programma. Het bevat dansachtige elementen en onregelmatige maatsoorten (zoals een 7/16 maat). Af en toe doet het zelfs denken aan volksmuziek uit de Balkan!

Jaco van Leeuwen volgde orgellessen bij Adriaan Kousemaker en Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel, piano (resp. bij Elly Kooiman en Theo Saris), koordirectie en kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht (diploma´s Docerend Musicus voor orgel en piano en einddiploma Kerkmuziek). Hij vervolgde zijn orgelstudie bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam (diploma Uitvoerend Musicus).
Aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten te Haarlem volgde Jaco van Leeuwen cursussen en masterclasses bij o.a. Marie-Claire Alain, Hans Haselböck, Daniel Roth en Montserrat Torrent. Hij won 1e prijzen op het Internationaal Orgelconcours Utrecht (1988) en het Internationaal Hendrik Andriessen Orgelconcours (1992). Jaco van Leeuwen is sinds 1986 als cantor-organist verbonden aan de Oude Jeroenskerk te Noordwijk-Binnen, alwaar hij ook het Vesperkoor Noordwijk dirigeert in de maandelijkse vespers. In 2007 ontving hij een koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de Noordwijkse muziekcultuur.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De toegang tot het concert is gratis. Na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden.