Muzikale ode aan Sint-Agathakerk door Cor de Vries

DSC_9658

Tot besluit van de feestelijke Open Monumentendag, die dit jaar op zaterdag 10 september valt, geeft organist Cor de Vries traditiegetrouw een concert op het Adema-orgel van de Sint-Agathakerk in Lisse (aanvang 16.00 uur). Het concertprogramma bevat, als ode aan deze prachtige ‘kathedraal van de bollenstreek’, orgelwerken die met recht ‘monumentaal’ kunnen worden genoemd.

 Cor de Vries (1981) ontving zijn eerste orgellessen van zijn vader, waarna hij negen jaar heeft gestudeerd bij Leen Schippers in Lisserbroek. Momenteel krijgt hij al vele jaren les van Simon Stelling in Alphen aan den Rijn. Inmiddels heeft hij ook een eigen kleine orgellespraktijk. Als kerkorganist is hij verbonden aan de evangelisatiepost ‘Bij Simon de Looier’ in Amsterdam. Ook begeleidt hij regelmatig diensten op andere locaties en treedt hij op als concertorganist. Naast zijn muzikale activiteiten is hij nauw betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag en Nationale Orgeldag in Lisse en zet hij zich als bestuurslid onder meer in voor de Stichting Vrienden van het Adema-orgel.

De Vries begint zijn programma met de sprankelende Cathedral Suite van de Amerikaanse componist Gordon Young – een werk dat vooral bekend is door de wervelende Toccata. Hierna volgt van Louis Vierne het mystieke Cathédrales uit de Pièces de Fantaisie Op. 55 (Suite No. 4), waarin indrukwekkende akkoorden de bouwstenen vormen van een groots, muzikaal monument. Met het uitbundige Carillon uit de Pièces en style libre Op. 31, No. 21 van Vierne blijven we nog even in Franse sferen. Na deze muzikale evocaties van kathedraal en carillon speelt De Vries van Jan Zwart de koraalbewerking Morgenglans der eeuwigheid. Tot besluit vertolkt hij het prachtige Premier Choral van Hendrik Andriessen.

Gedurende de dag vinden naast dit slotconcert ook zes orgelbespelingen van telkens twintig minuten plaats:

10.20 – 10.40: Bas van Beek

11.00 – 11.20: Gert-Jan den Butter

12.00 – 12.20: Alexander Schippers, m.m.v. Marianne Schippers (viool)

13.00 – 13.20: Ries de Visser

14.00 – 14.20: Bas van Vliet

15.00 – 15.20: Henk van Voorst

Iedereen is van harte welkom – de toegang is gratis!

Fotografie: Alexander Schippers