Everhard Zwart geeft orgelconcert in Sint-Agathakerk

unnamed (1)-3

Op zaterdag 8 oktober om 20.15 uur organiseert de Stichting Vrienden van het Adema-orgel het laatste orgelconcert van het seizoen. Voor deze gelegenheid is de veelzijdige organist Everhard Zwart uitgenodigd, die grote bekendheid geniet in zowel binnen- als buitenland.

Everhard Zwart (1958) ontving zijn eerste orgellessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart in Kampen en ging nadien in de leer bij organist Feike Asma in Maassluis. Na zijn gymnasiumperiode studeerde hij aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam, waar hij in 1983 afstudeerde. Hij volgde masterclasses bij onder anderen Jean Guillou (Parijs) en Günther Kaunzinger (Würzburg). Zwart is als kerkorganist verbonden aan de Nieuwe Westerkerk in Capelle aan den IJssel en treedt als concertorganist wereldwijd op. Hij is tevens dirigent van verschillende koren in de regio Rotterdam.

Op het programma staan vier prachtige werken. Zwart begint zijn concert met de monumentale Toccata en Fuga in d/D, Op. 59 nr. 5 en 6 van Max Reger. Vervolgens speelt hij het lieflijke Andante cantabile en het speelse Scherzo uit de vierde symfonie van Charles-Marie Widor. Het derde programma-onderdeel is gewijd aan het beroemde Choral 3 van César Franck, die vanwege zijn sacrale composities wel de ‘maître angélique’ wordt genoemd. Tot besluit speelt Zwart de integrale Lyric Symphony van Rulon Christiansen – een werk dat tot de Franse laat-romantische traditie behoort en in 2009 werd gecomponeerd.

Het concert is vrij toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en drankje. Iedereen is van harte welkom!