Jaap Zwart speelt Hollandse meesters

Het Adema-orgel, St.-Agathakerk, Lisse. Foto: © Alexander Schippers.

Op zaterdag 6 juni 2015 is het voor liefhebbers van kerkliederen en romantische orgelmuziek goed toeven in de Sint-Agathakerk in Lisse. De organist Jaap Zwart geeft dan zowel een masterclass als een concert op het monumentale Adema-orgel. Tijdens de masterclass is de kerk vrij toegankelijk. Voor het veelbelovende avondconcert, dat om 20.15 uur begint, is de entree eveneens gratis. De Stichting Vrienden van het Adema-orgel nodigt iedereen van harte uit!

Het concert van Jaap Zwart staat in het teken van diverse twintigste-eeuwse Nederlandse koraalbewerkingen, die worden afgewisseld met Duitse en Franse romantische orgelwerken. Het bijzondere programma stelt de luisteraar in staat te genieten van de verscheidenheid binnen het genre van het orgelkoraal, dat ook een wezenlijk onderdeel vormt van de Duitse en Franse symfonische muziektraditie.

Jaap Zwart (1955) ontving tot aan zijn conservatoriumperiode lessen van zijn vader Jaap Zwart sr. Op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam volgde hij lessen bij Jan Kruyt (hoofdvak piano) en Simon C. Jansen (hoofvak orgel), waarna hij zijn studie afsloot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (hoofdvak theorie der muziek). Zwart is niet alleen een bekende concert- en kerkorganist, maar ook een bevlogen pedagoog. Momenteel is hij als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren.

Zwart begint zijn concert met drie inventies over het lied Het zal zijn in het laatste der tijden van Johan Haaksma. Hierna volgt een improvisatie op het Engelse koraal Nearer, my God, to Thee! van Sigfrid Karg-Elert. Vervolgens brengt Zwart het beroemde orgellied Neem, Heer, mijn beide handen ten gehore, dat is gecomponeerd door zijn grootvader Jan Zwart. Na een koraalbewerking van Willem Mudde klinkt het poëtische Preludium en Fuga in D op. 85 van Max Reger. Tegen het einde van het programma is het de beurt aan drie grote Nederlandse meesters: van Jacob Bijster wordt het Deuxième Choral vertolkt, van Hendrik Andriessen het Premier Choral en Albert de Klerk is vertegenwoordigd met zijn Vijf inventionen. Als slotstuk van de avond speelt Zwart de Final van César Franck.