Orgelconcert Dirk Out

DSC_9956-3

Op zaterdag 21 maart 2015 om 20.15 uur organiseert de Stichting Vrienden van het Adema-orgel het eerste orgelconcert in het nieuwe seizoen. Het monumentale Adema-orgel van de St.-Agathakerk in Lisse zal dan bespeeld worden door Dirk Out, die hier vaker als concertorganist te gast is geweest. Tóch geldt Outs aanstaande concert als een primeur; het is namelijk de eerste keer dat hij op het Adema-orgel speelt sinds de ingrijpende orgelrestauratie in 2011. Hem staat een nog mooier en harmonieuzer instrument ter beschikking dan voorheen.

Dirk Out (1949), tot 2010 vaste organist van de Vijverwegkerk te Bloemendaal, ontving zijn eerste orgellessen van Albert de Groot aan de Muziekschool te IJmuiden. In 1978 behaalde hij het solistendiploma voor orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn leraren waren Simon C. Jansen, Klaas Bolt en Bernard Bartelink. In de jaren ’80 en ’90 trad Out veelvuldig op als begeleider bij radio- en tv-opnamen van de NCRV; daarnaast dirigeerde hij verscheidene koren. Van 1991 tot 2011 was hij directeur van het Kunstencentrum Velsen te IJmuiden. Zijn carrière als orgelsolist bracht hem naar Europa, Canada en de Verenigde Staten.

Het programma dat Dirk Out voor deze gelegenheid heeft samengesteld, is heel rijkgeschakeerd. Hij begint zijn concert met de verheven Fantasie en Fuga BWV 542 van Johann Sebastian Bach. Daarna volgt onder meer het Morceau de concert van Alexandre Guilmant – melodieus en, met zijn vierdeling, zeer hecht van structuur. Waar hier al sterk wordt geappelleerd aan de schitterende Frans-romantische klanken van het Adema-orgel, is dat nog meer het geval bij de programmaonderdelen die zijn gewijd aan composities van César Franck en Louis Vierne. Van Franck zal de verstilde Prélude, Fugue et Variation klinken; Vierne is vertegenwoordigd met zijn virtuoze Naïades en wereldberoemde Carillon de Westminster. Out brengt daarnaast ook de Hamburger Totentanz van Guy Bovet ten gehore – een heerlijk ritmisch stuk met talrijke muzikale verwijzingen, bijvoorbeeld naar Für Elise!

U wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De toegang is vrij; na afloop van het concert zal er een collecte zijn om de onkosten te bestrijden.

Fotografie: Alexander Schippers.