Orgelconcert door Arjan Veen

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel te Lisse organiseert op zaterdag 13 mei om 20.15 uur een orgelconcert in de Sint-Agathakerk. Het monumentale Adema-orgel zal dan bespeeld worden door Arjan Veen, een jong en veelbelovend orgeltalent. Veen heeft al op veel plaatsen in Nederland concerten gegeven en zal nu ook van zich laten horen in de prachtige ‘kathedraal van de Bollenstreek’.

Het romantische Adema-orgel zal door Veen op een vakkundige en zeer gevarieerde wijze worden gepresenteerd in een programma met werken van Franse bodem. Hij begint zijn concert met het ‘Allegro Vivace’ uit Symphonie V van Charles-Marie Widor. In dit werk kan men al direct het orgel in al zijn klankrijkdom beluisteren. Daarna volgt het bekende ‘Andante Sostenuto’ uit de Symphonie Gothique van Widor, waarin de prachtige registerklank van de Fluit Harmoniek te horen is. Van een heel ander karakter is het alom geroemde werk ‘Pièce Héroïque’ van César Franck – een symfonisch gedicht van strijd en overwinning. Via werken van Camille Saint-Saëns en Marcel Dupré komen we bij ‘Le Jardin Suspendu’ van de briljante, jonggestorven componist Jehan Alain. Het betreft een sfeervolle klankschildering van de zogenaamde ‘hangende tuin’ van Babylon – een mythisch en idyllisch oord. Tot besluit van de avond speelt Veen de grandioze ‘Finale’ uit Symphonie V van Louis Vierne.

Arjan Veen (1992) had al op jonge leeftijd een grote interesse in het orgel. Op achtjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen en op 15-jarige leeftijd begon hij aan de Vooropleiding Klassieke Muziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij vervolgde deze studie met de opleiding Bachelor of Music, waarbij hij Hoofdvak Orgel studeerde bij Aart Bergwerff en Kerkmuziek bij Arie Hoek en Hans van Gelder. Hierna besloot Veen zijn opleiding te vervolgen aan de Master Academy van het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten. Hij won in 2012 en in 2014 de eerste prijs op het Govert van Wijn orgelconcours te Maassluis. In 2016 behaalde hij twee prijzen op het Franz Schmidt Orgelwettbewerb in Wenen. Arjan Veen is per 1 januari 2017 benoemd tot organist van de Maartenskerk te Doorn. Daarnaast is hij dirigent van een drietal koren, treedt hij op als concertorganist en heeft hij een lespraktijk voor orgel en piano.

Iedereen is van harte uitgenodigd om dit concert bij te wonen! De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u nog even napraten achter in de kerk.

Fotografie: Alexander Schippers.