Orgelconcert door Ben van Oosten

Op zaterdag 17 juni komt Ben van Oosten, organist van wereldformaat, naar de Sint-Agathakerk om daar een masterclass en orgelconcert te geven. Zijn concert begint om 20.15 uur en is vrij toegankelijk. De Stichting Vrienden van het Adema-orgel nodigt iedereen uit om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken.

Ben van Oosten werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs. Op 11-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de vooraanstaande internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011.

Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor. Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Op het programma van deze avond staan meditatieve en verstilde, maar ook grandioze en uitbundige Franse orgelwerken:

LOUIS VIERNE
Uit “Trois Improvisations” (gereconstrueerd door Maurice Duruflé):
– Marche épiscopale
– Méditation

Uit “24 Pièces de Fantaisie”:
– Carillon de Westminster (op. 54/6)

LÉON BOËLLMANN
Deuxième Suite, op. 27
– Prélude pastoral
– Allegretto con moto
– Andantino
– Final-Marche

CAMILLE SAINT-SAËNS
Bénédiction nuptiale, op. 9

ALEXANDRE GUILMANT
Uit Sonata nr. 5, op. 80:
– Choral et Fugue

CHARLES-MARIE WIDOR
Uit Symphonie nr. 8, op. 42/4:
– Moderato cantabile

EUGÈNE GIGOUT
Toccata in b kl.t.

MARCEL DUPRÉ
“Te lucis ante terminum”, op. 38/5
“Verbum supernum”, op. 45/8
Souvenir, op. 65bis

Uit “Sept Pièces”, op. 27:
– Final

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u nog even napraten achter in de kerk. Van harte welkom!