Orgelconcert door Jaap Zwart

Op zaterdag 22 juni 2019 gaf Jaap Zwart op uitnodiging van de Stichting Vrienden van het Adema-orgel een orgelconcert in de Sint-Agathakerk in Lisse. Zwart heeft eerder met groot succes in Lisse opgetreden. 

Zwart heeft gekozen voor zeven bijzondere werken uit verschillende perioden. Na muziek van Pierre Segond en Alexandre Cellier speelt hij een virtuoze ‘Toccata’ van Aloys Claussmann. Verder biedt zijn programma ruimte aan twee Nederlandse en twee Franse componisten: Johan Haaksma (‘Reflecties’), Jacob Bijster (‘Partite sopra ‘Laudate Dominum’ (Psalm 146)’), Olivier Messiaen (‘Le banquet céleste’) en César Franck (‘Grande Pièce Symphonique’ Op. 17). Het laatste werk, dat ongeveer vijfentwintig minuten duurte, was een overrompelend besluit van een bijzonder programma.

Jaap Zwart (1955) ontving tot aan zijn conservatoriumperiode lessen van zijn vader Jaap Zwart sr. Op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam volgde hij lessen bij Jan Kruyt (hoofdvak piano) en Simon C. Jansen (hoofvak orgel), waarna hij zijn studie afsloot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (hoofdvak theorie der muziek). Zwart is niet alleen een bekende concert- en kerkorganist, maar ook een bevlogen begeleider, pianist, koordirigent en pedagoog. Momenteel is hij als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren.