Orgelconcert Gerben Mourik

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel te Lisse organiseert op zaterdag 25 mei weer een orgelconcert in de Sint-Agathakerk van Lisse. Aanvang 20.15 uur. Het monumentale Adema-orgel in deze kerk zal dan bespeeld worden door Gerben Mourik, organist van de Grote of Sint-Michaëlskerk te Oudewater.

Mourik is voor het eerst te gast in Lisse en heeft een aantrekkelijk en afwisselend programma samengesteld. Het concert wordt zeer feestelijk geopend met de ‘Finale’ uit de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns. Een spetterend en beroemd stuk ‘vuurwerk’, oorspronkelijk bedoeld voor orgel en orkest. Daarna volgen twee werken van Nederlandse bodem, ‘Adagio molto’ (uit: Symfonie IV) van Jan Bonefaas en het ‘Deuxième Choral’ van Hendrik Andriessen. Van de Franse componist en organist Jules Grison klinken vervolgens de ‘Pastorale en La’ en de zeer beroemd geworden, spectaculaire ‘Toccata’.

Verstilling is daarna te horen in het ‘Lied to the Flowers’ van de Belgische componist Flor Peeters. Een virtuoos ‘Scherzo’ van de Fransman Eduard Commette is het laatste literatuurwerk van deze avond. Tot besluit gaat Mourik improviseren over gregoriaanse thema’s. Zijn improvisatie zal uit drie delen bestaan. Aangezien Mourik juist als improvisator internationale bekendheid geniet, zal hij ongetwijfeld de concertbezoekers weten te verassen met een adembenemende afsluiting van deze avond.

Gerben Mourik behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus Eerste Fase – met aantekening orgelimprovisatie – en de Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Tevens ontving hij privélessen van Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten. Cursussen improvisatie volgde hij bij Thierry Escaich en Loïc Maillé. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk, met als speerpunten het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. Mourik nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de eerste prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de eerste prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; de jury kende Mourik deze prijs unaniem toe. Voor meer informatie: www.gerbenmourik.nl

Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De toegang is gratis; na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden.

Fotografie: Koos Schippers, Lisse.