Orgelconcert Gerben Mourik

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel te Lisse organiseerde op zaterdag 25 mei weer een orgelconcert in de St. Agathakerk van Lisse. Het monumentale Adema-orgel in deze kerk werd bespeeld worden door Gerben Mourik, organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater.

Mourik was voor het eerst te gast in Lisse en heeft een aantrekkelijk en afwisselend programma samengesteld. Het concert werd zeer feestelijk geopend met de Finale uit de orgelsymfonie van Saint-Saëns. Een spetterend en beroemd stuk ‘vuurwerk’, oorspronkelijk bedoeld voor de combinatie van orgel en orkest. Daarna volgden twee werken van Nederlandse bodem, Adagio molto (uit: Symfonie IV) van Jan Bonefaas en het Deuxiéme Choral van Hendrik Andriessen. Van de Franse componist en organist Jules Grison klonk vervolgens een Pastorale samen met zijn zeer beroemd geworden spectaculaire Toccata. Verstilling was daarna te horen in het Lied to the Flowers van de Belgische componist Flor Peeters. Een virtuoos Scherzo van de Fransman Eduard Commette was het laatste literatuurwerk van deze avond. Tot besluit heeft Mourik daarna geïmproviseerd over Gregoriaanse thema’s. Zijn improvisatie bestond uit drie delen. Aangezien Mourik juist als improvisator internationale bekendheid geniet, was dit een adembenemende afsluiting van deze avond.

Gerben Mourik behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus 1e fase -met aantekening orgelimprovisatie- en de Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Tevens volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten. Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé.Hij heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; de jury kende Mourik deze prijs unaniem toe. Voor meer informatie: www.gerbenmourik.nl