Orgelconcert Rien Donkersloot

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel te Lisse organiseert op zaterdag 6 april het eerste orgelconcert van het nieuwe seizoen in de St.-Agathakerk van Lisse. Aanvang 20.15 uur. Het monumentale Adema-orgel in deze kerk zal dan bespeeld worden door Rien Donkersloot, organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort.

Het programma wordt geopend met een stevige Postlude van Sir Charles Villiers Stanford. Stanford was een in Ierland geboren en opgegroeide componist die in Engeland werkte en faam verwierf. Daarna volgen twee werken van Sergei Rachmaninov die oorspronkelijk niet voor orgel geschreven zijn. Vocalise is bedoeld voor sopraan en piano en het Prelude in g is bedoeld als pianosolo. Onze landgenoot Reitze Smits heeft er echter transcripties voor orgel van gemaakt, zodat we deze avond ook middels het Adema-orgel kunnen genieten van deze fraaie muziek uit Rusland. In het hart van het programma staat de Suite Médievale van de uit Frankrijk afkomstige componist Jean Langlais. Met het volgende programmapunt blijven we in Franse sferen. Jean Roger Ducasse was een Frans componist en muziekpedagoog. Zijn enige stuk voor orgel, een Pastorale die in 1910 door Alexandre Guilmant in première werd gebracht, klinkt vanavond in de St.-Agathakerk. Ook het slotstuk van de avond is een compositie uit de Franse romantiek. Van Charles-Marie Widor, die 64 jaar lang organist-titularis van de Saint-Sulpice in Parijs was, klinkt het spectaculaire Allegro uit zijn zesde Symphonie.

Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af.
Hij won diverse prijzen op beiaard en orgelconcoursen in binnen- en buitenland. In september van 2016 won hij het internationale Beiaardimprovisatieconcours in Breda; in juni 2017 won hij de 2e prijs op het Int. Beiaardconcours in Springfield (VS). Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter. Rien is organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort en de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk. Verder is hij actief als privédocent en heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De toegang tot het concert is gratis. Na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden.