Paasconcert door Simon Stelling

Op zaterdag 8 april 2017 organiseert de Stichting Vrienden van het Adema-orgel een bijzonder concert in de Sint-Agathakerk. De Alphense organist Simon Stelling, die in 2013 al enthousiast werd onthaald in Lisse, zal op het Adema-orgel een prachtig paasprogramma ten gehore brengen. Zijn concert begint om 20.15 uur en is vrij toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en drankje.

Simon Stelling werd in 1957 geboren in Enkhuizen. Zijn studie bij Jan Welmers aan het Utrechts Conservatorium sloot hij in 1983 af met het diploma voor uitvoerend musicus. In de jaren 1987-1989 specialiseerde hij zich bij de beroemde Parijse organiste Marie-Claire Alain in de vertolking van romantische en moderne Franse orgelliteratuur. Sinds 1975 is Simon Stelling vaste organist van het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn, waar hij ook als muziekpedagoog en dirigent werkzaam is. Zijn concertpraktijk bracht hem o.a. in Haarlem, Doesburg, Gent en Antwerpen. Gedurende zijn loopbaan bracht hij drie cd’s uit, waarvan de laatste (‘César Franck: Trois Pièces, Trois Chorals’) in 2016.

Simon Stelling speelt als entrée een prachtig werk van vaderlandse bodem: Jan Zwarts bewerking van Psalm 103:8, ‘Gelijk het gras is ons kortstondig leven’. Daarna volgt het Choral uit de tiende symfonie ‘Romane’ van Charles-Marie Widor. Van Louis Vierne klinken vervolgens twee delen uit de 24 Pièces de Fantaisie. Het eerste is het virtuoze ‘Impromptu’. Het tweede, ‘Carillon de Westminster’, vormt een sprankelend en herkenbaar besluit van dit eerste deel van het concert.

Dan volgt, na een korte cesuur, de Symphonie Passion van de Franse grootmeester Marcel Dupré. Dit werk bestaat uit vier delen, die elk afzonderlijk gebaseerd zijn op een gregoriaanse melodie: ‘Le monde dans l’attente du Sauveur’, ‘Nativité’, ‘Crucifixion’ en ‘Résurrection’. Woorden of beelden kunnen de zeggingskracht van deze muziek nauwelijks evenaren. U zult de verwachtingsvolheid die op aarde heerst vóór de komst van Christus, de zuiverheid van zijn geboorte, de diepzwarte benauwdheid van zijn stervensuur en het wonder van zijn herrijzenis niet alleen horen, maar ook werkelijk meebeleven.

Iedereen is van harte welkom!

Fotografie: Alexander Schippers.