Slotconcert Open Monumentendag door Cor de Vries

Tot besluit van de Open Monumentendag op zaterdag 9 september geeft organist Cor de Vries traditiegetrouw een concert in de Sint-Agathakerk (aanvang 16.00 uur). Op het Frans-romantische Adema-orgel zal hij werken van drie grote componisten spelen: Sigfrid Karg-Elert, Johann Sebastian Bach en Franz Liszt.

Van Sigfrid Karg-Elert klinken uit de ‘66 Choralimprovisationen Op. 65’ de feestelijke Marche Triomphale ‘Nun danket alle Gott’ en het verstilde Trio mit obligaten Cantus Firmus ‘O Durchbrecher aller Bande’. Daarna volgt de Fantasia und Fuge c-Moll, BWV 537 van Johann Sebastian Bach. Tot besluit van zijn concert speelt Cor de Vries twee werken van Franz Liszt. Het eerste, de oorspronkelijk voor pianosolo geschreven Consolation Des-Dur, S.172/4, wordt wel als een gebed in muziekvorm beschouwd. Van een heel andere sfeer is Liszts grootse ode aan de vader aller componisten: Präludium und Fuge über den Namen BACH, S. 260. De naam van Bach, vertaald in de noten Bes-A-C-B, vormt het stuwende thema van deze indrukwekkende compositie.

Cor de Vries

Cor de Vries op het Adema-orgel.

Cor de Vries (1981) ontving zijn eerste orgellessen van zijn vader, waarna hij negen jaar heeft gestudeerd bij Leen Schippers in Lisserbroek. Momenteel krijgt hij al vele jaren les van Simon Stelling in Alphen aan den Rijn. Inmiddels heeft hij ook een eigen orgellespraktijk. Cor is nauw betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag en Nationale Orgeldag in Lisse. Ook zet hij zich in als bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Adema-orgel.

Tijdens Open Monumentendag kunt u in de Sint-Agathakerk ook een kleine tentoonstelling rondom het Adema-orgel bezichtigen, en genieten van enkele muzikale intermezzi:

10.40-11.00: Ries de Visser (orgel)

11.40-12.00: Gert-Jan den Butter (orgel), m.m.v. Martijn den Butter (trompet)

12.40-13.00: Alexander Schippers (orgel)

13.30 uur en 14.30: ensemble ‘Het Nonet’ (uitvoering van Prokofievs ‘Peter en de Wolf’ met verteller)

Van harte welkom op zaterdag 9 september!