Uniek orgelconcert door Gerrit Christiaan de Gier

gerritchristiaandegier

Op zaterdag 10 oktober 2015 om 20.15 uur organiseert de Stichting Vrienden van het Adema-orgel het laatste orgelconcert van een zeer succesvol concertseizoen. Op uitnodiging van de Stichting speelt de bekende Utrechtse organist Gerrit Christiaan de Gier een voor Lisse heel uniek en origineel programma op het Frans-romantische Adema-orgel in de Sint-Agathakerk.

De Giers programmakeuze is vooral Frans geïnspireerd. Hij begint zijn concert met een werk dat wel als één van de mooiste en briljantste orgelcomposities wordt beschouwd: het beroemde Premier Choral van César Franck. Daarna volgt de minder bekende, sfeervolle Pastorale uit de vierdelige Suite op. 14 van de Belgische componist Paul de Maleingreau. Van de grootmeesters van de Frans-romantische orgelmuziek, Charles-Marie Widor en Louis Vierne, speelt De Gier respectievelijk het Allegretto uit de Eerste Symfonie en de beroemde, virtuoze Toccata uit de Suite 2 op. 53. Na de prachtige, maar zelden uitgevoerde vierdelige Paraphrase du psaume 136: ‘Super flumina Babylonis’ op. 15 van Léonce de Saint-Martin besluit hij zijn concert met een al even bijzonder en mooi werk van de Duitse componist Karl Hoyer: Einleitung, Variationen und Fuge über den Choral ‘Jerusalem, du hochgebaute Stadt’.

Gerrit Christiaan de Gier (1962), momenteel organist van de Jacobikerk te Utrecht, studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Nico van den Hooven en Jan Welmers. Hij behaalde de diploma’s ‘docerend musicus’ en ‘uitvoerend musicus’ met onderscheiding in 1987 en legde daarnaast met goed gevolg het examen voor kerkmuziek af aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Bij Jan Raas en Jan Welmers studeerde hij improvisatie. Verder nam hij deel aan internationale interpretatiecursussen aan de Haarlemse Zomeracademie bij Martin Haselböck, Daniel Roth en Gisbert Schneider en aan de Internationale Meisterkurze für Musik te Zürich bij Jean Guillou. De Gier, die een uitgebreide lespraktijk heeft, won verschillende eervolle prijzen, verleende aan tal van radio-uitzendingen en speciale projecten zijn medewerking en concerteerde in binnen- en buitenland.

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel nodigt jong en oud van harte uit om dit prachtige concert bij te wonen. De toegang is gratis!